Er du utryg ved en bolighandel?

Undersøgelser viser, at 8 ud af 10 boligkøbere føler, at en bolighandel kan være forbundet med usikkerhed og utryghed. Det er helt naturligt, da en bolighandel er en af de største investeringer, man foretager sig i løbet af livet, og det er en investering, som har stor indflydelse på en hverdag – potentielt i mange år frem. Er du en af dem, som tøver med at kaste dig ud på boligmarkedet, fordi det føles utrygt? Så læs med her.

Disse faktorer kan gøre boligkøbere utrygge

Det er naturligvis forskelligt, hvad der gør boligkøbere usikre. Herunder kan du læse om nogle af de hyppigste årsager til, at et boligkøb kan virke utrygt.

Købsprocessens kompleksitet

Mange boligkøbere oplever, at selve købsprocessen er kompleks og til tider uoverskuelig. Det skyldes, at der er mange administrative og juridiske trin samt juridiske formuleringer, hvor det kan ende med at få store økonomiske konsekvenser, hvis der opstår fejl eller misforståelser.

Det kan føre til, at man som køber bliver usikker på, hvad man egentlig forpligter sig til.

For at gøre købsprocessen mere overskuelig som køber, er det en god idé at sætte sig ind i processen, før man kaster sig ud i et boligkøb. Derudover er det vigtigt at læse købsaftalen grundigt igennem og sikre, at der f.eks. er skrevet bank- og advokatforbehold i aftalen. Det betyder, at en advokat har mulighed for at læse aftalen igennem og gennemgå alle dokumenterne, så du som køber ikke overser vigtige detaljer. Derudover kan du alliere dig med en køberrådgiver, som er på din side, og som vil hjælpe dig igennem processen.

Pris og prisforhandling

Prisen på boligen kan give anledning til en vis usikkerhed hos boligkøbere. Som køber ønsker man naturligvis at lave en god investering og købe boligen til en fair pris. Men det kan være svært at vide, om prisen er fair, eller om den bør forhandles lidt eller meget ned i pris.

For at gøre denne del af boligkøbet mere tryg, kan det være en god idé at undersøge markedet ved at sammenligne udbudspriser på lignende boliger og tidligere salgspriser på tilsvarende boliger i området. Derudover kan det i en prisforhandling være relevant at have for øje, at det er muligt at forhandle overtagelse, disposition og medfølgende inventar, som også kan have en stor værdi.

Nogle købere vælger at rådføre sig med en køberrådgiver, der kan yde rådgivning og hjælpe med prisforhandlingen. Det kan for nogle købere skabe den nødvendige tryghed.

Fremtidig værdi

Endnu en bekymring ved et boligkøb er, hvorvidt boligens værdi vil falde efter købet. Mange er nervøse for at “købe for dyrt”, især i usikre markedstider. Hvis man køber en bolig for dyrt, kan det føre til flere økonomiske og praktiske konsekvenser, f.eks. at det bliver sværere at sælge boligen, eller at man må sælge den for mindre end, hvad man selv har betalt. Hvis man køber for dyrt, er der større risiko for en gældsbyrde, som både kan skabe problemer ved salg og refinansiering.

Økonomi, finansiering og lån

Finansiering og lån er for nogle boligkøbere en stor bekymring, fordi det handler om en stor økonomisk forpligtelse over mange år. Det kan f.eks. være i forhold til udbetaling, valg af lån, afdragsfrihed, risikoen for rentestigning og valgenes betydning for den fremtidige økonomi, der skaber utryghed.

Hvis du f.eks. vælger en fast rente, vil du kende udgifterne, hvilket kan give en forudsigelighed. Det er dog typisk en dyrere løsning, men det kan give den nødvendige tryghed. Det kan også være en god idé at stressteste din økonomi for at se, hvordan budgettet vil se ud, hvis renterne stiger, og det kan være en god idé at have en opsparing til uforudsete udgifter. Det kan være en god idé at rådføre dig med en økonomisk rådgiver, som vil kunne hjælpe med at finde den bedste løsning.

Boligens stand

Boligens stand er en af de faktorer, som kan gøre boligkøbere utrygge. Bekymringen kan blandt andet være, at man som køber ikke forstår konsekvenserne af det, der står i tilstandsrapporten, eller at tilstandsrapporten ikke afslører eventuelle skjulte fejl og mangler ved boligen. Da tilstandsrapporten kun dækker synlige fejl, kan mange købere være bekymret for skjulte fejl og mangler, der ikke har været synlige ved inspektion.

Som køber er der flere muligheder for at blive mere tryg ved boligens stand. Først og fremmest kan det være en idé at søge råd og vejledning hos en byggesagkyndig. Derudover kan du tegne en ejerskifteforsikring, som netop har til formål at dække i tilfælde af skjulte fejl og mangler. Dækningsgraden og længden på denne forsikring kan variere, da der både er en basisdækning og en udvidet dækning. Derfor kan du med fordel undersøge, hvilken dækning der vil skabe mest tryghed.

Er du utryg ved en bolighandel?

admin